Recenzie: 13 Reasons Why

Cele 13 Motive 

"The only way to know the secret, is to press play." 

Cele 13 motive este prima carte a lui Jay Asher, dar în același timp și cartea care l-a făcut faimos. Numele lui e cunoscut de mulți, chiar dacă nu este atât de renumit ca Cassandra Clare (chiar dacă ar merita). Noua lui carte, Lumina Iubirii a apărut în anul acesta, iar în decembrie, și editura Leda a tradus-o. 
Cartea aceasta a fost prima carte normală (nu PDF), pe care am citit-o în engleză și trebuie să recunosc că aproape m-a făcut să plâng. Povestea este nemaipomenită, cartea vorbește despre un eveniment care se întâmplă des cu adolescenții: Sinucidere. 
Poate că acum mulți spuneți că este o prostie și nu ar trebuii să apare o carte care vorbește despre sinucidere, dar credețimă că cartea asta, a ajutat foarte multă lume. Cartea ne arată că o singură propoziție, un singur fapt, un singur cuvânt popate afecta o persoană și ne învață să gândim înainte de vorbit sau înainte să acționăm. 
Mulți se regăsesc în cartea aceasta, persoane care sunt hârțuite de alte persoane, adolescenți care sunt victimele copiilor populari care se cred mai buni ca ceilalți, dar chiar și copii aceștia populari. 
În același timp, cartea asta este o salvatoare. Persoanele care nu mai suportă, gândesc că nu mai are rost să trăiască. ar trebuii să citească cartea asta mai întâi. Te face să te uiți la viață într-un mod diferit, te face mai puternică și spune lucrurile, despre care tu nu ai curaj să vorbești. 
În carte este vorba de o fată pe nume Hannah Baker, care s-a sinucis. Unul dintre prietenii ei, peste două săptămâni primește un colet care conține 7 cazete. Acest cineva este Clay. La început credea că sunt cazete nevinovate, nu știa cât de mult se înșela.

Clay începe să asculte cazete și repede își dă seama că cazetele nu sunt obișnuite. Hannah le-a 
înregistrat înainte de tragedie. Acesta află că Hannah a avut 13 motive din cauza cărora a decis să-și ia rămas bun de la viață. Aceste 13 motive sunt persoane, iar persoanele care primesc cazetele. sunt unul dintre motive. 
Clay începe să se întrebe de ce a primit și el cazetele și ce a făcut de Hannah a decis să și termine viața. 
Nu doarme nimic toată noaptea deoarece vrea să afle ce s-a întâmplat cu prima lui iubire. Descoperă că harta pe care a găsit-o în dulapul lui, înainte ca Hannah să ia medicamentele, era de la ea. În timp ce ascultă cazetele, vizitează fiecare loc despre care Hannah vorbește :prima ei casă, restaurantul, parcul, etc. Toate locurile unde ceva s-a întâmplat cu Hannah, ceva care a schimbat-o. 
Printre motive apare și prima iubire al lui Hannah, primii ei prieteni din oraș dar chiar și unul dintre profesori. 
Clay tot de întreabă, De ce nu a cerut Hannah ajutor? De ce nu i-a spus nimănui că suferă? Adevărul este, că nime nu se aștepta la ultimul motiv al ei... Motivul care a decis. 
Oare de ce nu a cerut Hannah ajutor? Sau a făcut-o dar acea persoană nu o credea? Nu a luat-o în serios?  Ce este adevărul? 

Apropo, Netflix a decis să aducă cartea în viață iar în 2017 o să apare serialul cu 13 episoade numită Thirteen Reasons Why. Numai eu sunt foarte nerăbdătoare? 
Spre surpriza cititorilor, Hannah nu o să fie adusă în viață de către Selena Gomez...
PS. Cartea  preferată a Selenei este 13 Reasons Why 

Descrierea cărții

Nu poți privi viitorul. 
Nu te poți întoarce în trecut. 
Poți afla secretul doar
....apăsând butonul Play. 

Clay Jensen nu vrea să știe nimic despre casetele pe care le-a înregistrat Hannah Baker. Hannah a murit. Și secretul ei ar trebui îngropată odată cu ea. 
Dar vocea acesteia îi spune că numele lui se regăsește pe casete - și că, într-un fel, el este responsabil de moarta ei. 
Pe tot parcursul nopții, Clay ascultă înregistrările. Merge pe urmele indicațiilor lăsate de Hannah, prin orășelul în care locuiește.... și ceea ce descoperă îi va schimba viața pentru totdeauna.

Ciatete care te fac să vrei să cumperi cartea 

"You can't stop the future.
 You can't rewind the past.
 The only way to know the secret is to press play." 

"Why would the dead girl lie?" 

"I hope you're ready, because I'm about to tell you the story of my life.  More specifically, why my life ended. And if you're listening to these tapes, you're one of the reasons why."

"I needed a change, just like they said, so I changed my appearance. The only thing I still had control over." 

"A lot of you care, just not enough. And that...... that is what I needed to find out. 
And I did find out.
And I'm sorry."

Comentarii

Postări populare